New Infomation

Serangan Semut Boleh Menyebabkan Pencemaran Makanan.

ant-slide-1

“Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, semut boleh dikatakan sama setaraf dengan anai-anai dan lipas sebagai serangga perosak yang paling sukar untuk dikawal.”
Semut dianggap sebagai kumpulan serangga yang paling berjaya dengan kepelbagaian yang besar di mana kira-kira 12,000 spesies telah dikenalpasti. Walau bagaimanapun, hanya kira-kira 1% daripada mereka dianggap sebagai perosak dalam persekitaran manusia. Semut sering menyerang bangunan dan struktur yang mencari makanan dan bersarang. Mereka memakan kebanyakan jenis makanan, terutama yang mempunyai nilai karbohidrat dan protein yang tinggi.

 

ant-slide-2

Secara amnya, semut menggunakan dua cara untuk menubuhkan koloni baru.
Berkerumun
Untuk memar, semut jantan dan betina yang melakukan penerbangan keluarga akan berkahwin dan selepas itu, semut betina akan cuba mencari tempat yang sesuai untuk bertelur dan memulakan koloni baru.

Sedang berkembang
Ia melibatkan satu hingga beberapa permaisuri dengan sekumpulan pekerja yang membawa anak panah meninggalkan sarang asalnya untuk menubuhkan sarang di lokasi baru. Dalam kes ini, penubuhan sarang boleh dilakukan dengan atau tanpa kehadiran ratu.

Spesies Semut

ant-slide-4

Semut adalah serangga sosial yang hidup di koloni, yang terdiri daripada beberapa kasta: ratu, pekerja, wanita, lelaki dan peringkat dewasa (telur, larva dan pupa).

Semut pekerja adalah kasta paling biasa yang dilihat kerana mereka bertanggungjawab untuk makanan mencari makanan. Biasanya, pekerja dari koloni sama mempunyai kesamaan saiz (monomorfik). Walau bagaimanapun, spesies semut lain mungkin terdiri daripada dua saiz (dimorphic) atau pelbagai saiz (polimorfik).

 

ant-slide-5

Ratu adalah yang terbesar dan juga merupakan individu telur utama dalam sarangnya. Sesetengah spesies mempunyai pelbagai ratu setiap koloni (polygynous) manakala spesies lain hanya mempunyai ratu tunggal (monogynouse).

Perempuan dan laki-laki mempunyai sayap dan terlibat dalam kawin untuk menubuhkan koloni baru. Pria biasanya mati selepas mengawan, meninggalkan wanita untuk memupuk telur pertama sebelum akhirnya menjadi ratu.

 

ant-slide-6

Akibatnya
Penyakit berat boleh membawa masalah seperti pencemaran makanan, alahan, sengatan dan menggigit. Di samping itu, kehadiran mereka yang banyak juga dianggap sebagai gangguan dan gangguan kepada manusia dan semut juga boleh menyebabkan penyakit manusia.

Cara Mengawal Semut

 

Advertisements

JANGAN BUANG TILAM YANG ADA PEPIJAT

Ramai pelanggan yang mengambil servis dengan kami telah membuang tilam sebelum servis-servis dijalankan. Ada yang kata β€˜Sayang sebenarnya nak buang sebab tu tilam kawin..tapi saya dah tak larat nak hadap pepijat tiap-tiap malam.. bukannya murah tilam tu..’ Saya yang mendengar pulak dapat rasakan yang pelanggan tersebut memang dalam keadaan yang betul-betul tertekan hanya disebabkan pepijat.

Bila prospek call dan bertanya perlu ke saya buang tilam-tilam saya sebelum servis dijalankan?.. Saya katakan TIDAK PERLU BUANG.. dan beri kepercayaan kepada kami untuk kami selesaikan masalah anda πŸ‘πŸ‘πŸ’ͺπŸ’ͺ. Bunyi macam ayat klise tetapi itulah result yang diterima oleh pelanggan-pelanggan yang telah mengambil servis dengan kami. Jadi selamatlah tilam kawin..🀣🀣

Kenapa kami katakan tidak perlu buang tilam tersebut?. Ini adalah kerana kepanasan haba dapat membasmi pepijat yang terdapat didalam tilam. Bukan hanya tilam tetapi didalam sofa, carpet dan bahagian-bahagian berisiko.

Jom!! Apa lagi.. Call kami cepat untuk dapatkan servis pembasmian pepijat yang berkesan dan yang paling penting FREE CHEMICAL..

Call Encik Khairan di no 019-309 3887 .. Terima kasih

Kenapa Ada Perabut Ini Kat Dalam Bilik Hotel?

Anda tentu akan gunakan perabut ini selepas tahu apa kegunaannya selepas ini.

Perabut ringkas ini sebenarnya khas untuk letakkan beg pakaian anda apabila berada di dalam bilik hotel.

Sebab apa anda perlu letakkan beg kat atas tu?

Sebab ia dapat menghalang Pepijat jika ada kat dalam bilik hotel itu, dari masuk ke dalam pakaian atau beg anda itu.

Kalau letak beg atas lantai, dekat pula dengan katil, mudahlah pepijat merayap masuk dicelahan pakaian busuk anda itu dan secra tak sedar anda bakal bawa balik pepijat ke rumah sendiri kelak!!!

Pepijat amat sensitif dengan bau manusia. Kajian mendapati pepijat akan terdorong pergi kepada pakaian yang telah dipakai oleh manusia sebab masih ada bau badan kat pakaian tu.

Jadi selepas ini, gunakan perabut khas seperti dalam gambar ini kalau pergi sewa mana-mana bilik hotel.

Jika anda ada masalah pepijat, dapatkan khidmat hapuskan pepijat dengan menggunakan Wap Haba Panas. Ianya lebih berkesan, selamat dan tilam anda kembali segar.

Seorang Suri Rumah Merungut,

“Rumahsaya bersih, sentiasa saya kemas dan susun seluruh rumah, tapi kenapa masih ada pepijat?”

Sebenarnya pepijat tak ada kaitan dengan keadaan rumah samada kotor atau kemas.

Kalau sebelum ini tak ada, tiba-tiba sekarang muncul. Itu mungkin disebabkan ia datang dari tempat lain yang memang dah ada pepijat.

Mungkin anak tinggal di asrama yang ada pepijat. Mungkin anda pernah menginap di hotel yang ada pepijat. Atau mungkin anda beli perabut second-hand yang ada telur pepijat…

Segeralah hapuskan pepijat dari rumah sebelum ia mula membiak jadi lebih banyak.

Gunakan Teknik Haba Wap Panas yang bersih dan selamat. Tiada sebarang racun digunakan. Pepijat dihapurkan dari telur sehingga pepijat dewasa.

Rumah kembali nyaman dan bebas dari bau tengik pepijat !

Hubungi atau WhatsApp Encik Khairan 019-309 3887 untuk maklumat lanjut

Ada 2 Perkara Pelik Kalau Anda Naik Kapal Terbang

1. Krew ingatkan bahawa dalam kapal terbang adalah kawasan larangan merokok. Tapi bila anda masuk dalam tandas, tepi tu ada tempat buang habuk rokok. Kenapa ya ?
2. Bila kapal nak naik atau turun, krew akan suruh anda buka penutup tingkap. Dia akan bertegas agar anda mesti buka juga walaupan anda tak suka panas atau cahaya dari luar. Kenapa serius sangat kena buka tingkap tu?

Bila saya semak dan bertanya ini jawapannya:
1. Memang dalam kapal terbang dilarang merokok. Tapi dari pengalaman mesti ada juga penumpang yang degil pasang rokok dalam tandas. Kalau tak ada tempat buang habuk itu, lebih bahaya bila mereka main tenyeh saja ikut suka hati api pada rokok tu.
2. Perlu buka tingkap dan boleh lihat cermin kaca dan apa yang berlaku kat luar tu. Jika ada keretakan atau masalah lain, ia lebih jelas dikesan. Jadi buka tingkap adalah langkah keselamatan bila kapal nak turun atau naik.

 

Guna Wap Seterika Untuk Bunuh Pepijat?

Ada kawan tanya pada saya baru-baru ini.
Khairan Pest Enterprise buat promosi hapuskan pepijat dengan guna teknik Haba Wap Panas tu macam mana?”

“Guna Seterika Berwap ke?”
Betul juga! baru saya perasan yang wap panas juga ada pada seterika yang banyak di pakai kat rumah sekarang.

Boleh tak pakai seterika saja untuk hapuskan pepijat kat rumah anda sekarang?

Jawapannya memang boleh! silakan!

Walaupun memang amat mencabar dan sukar pakai seterika. Ia masih boleh membunuh pepijat. Tapi berhati-hati takut ada yang cedera tersentuh besi seterika yang panas itu!

Kalau nak mudah, hubungi saja kami di Khairan Pest Enterprise. Kami gunakan peralatan khas direka untuk kerja kesan dan bunuh pepijat dengan berkesan dan menyeluruh.

Call atau WhatAssp:
1. Encik Khairan 019-3093887

SEBAB MENAKUTKAN KENAPA BED BUGS BERBAHAYA KEPADA ANDA

Sejak zaman berzaman, bed bugs atau pepijat katil telah hidup bersama manusia.

Ini kerana pepijat katil adalah parasit yang hidup menumpang dengan manusia. Akibatnya, ia mendatangkan masalah yang boleh merugikan manusia.

Salah satunya adalah masalah kesihatan iaitu masalah gatal pada kulit akibat gigitan pepijat ini. Kesan daripada gigitan ini adalah bengkak yang akan melarat sekiranya pesakit terus menggaru bengkak berkenaan.

Akibatnya, ia akan menyebabkan kerosakan pada kulit yang mungkin membawa jangkitan kuman yang berbahaya. Seharusnya, pesakit perlu mendapatkan rawatan doktor secepat mungkin.

Semoga bermanfaat Mohon Like dan Share kepada rakan-rakan anda agar mereka juga mendapat manfaat daripada perkongsian ini.

TIP UNTUK MENGELAKKAN BED BUGS MENGHINGGAPI BAGASI ANDA

Anda mahu memberikan cenderahati kepada orang tersayang setelah mengembara jauh.

Tapi bila pulang, anda terbawa benda yang tidak diingini ini – bed bugs.
Ini sebabnya.

Beg bugs akan ikut anda sekali di dalam bagasi anda. Apabila anda tinggal di hotel atau menginap di tempat yang panas dan lembap, beg bugs anda mengikuti anda.

Ia akan meyelinap di dalam lipatan pakaian dan di sudut bagasi. Anda tidak akan menyedarinya sehinggalah ia mendatangkan masalah setibanya anda tiba di rumah.

Sekiranya anda tidak mahu pepijat ini mendatangkan masalah kesihatan setelah anda pulang travel, berikut adalah beberapa tip yang anda boleh ikuti:
1. Pastikan bagasi anda tidak diletakkan di lantai
2. Pastikan bagasi anda ditutup dan dizip sepanjang masa.
3. Keluarkan makanan dari bagasi dan tutup makanan dengan bekas kedap udara.
4. Buang semua kotak kadbod sebaik sahaja anda pulang ke rumah. Pepijat suka bertelur di dalam kotak kadbod.

Semoga bermanfaat.
Mohon Like dan Share kepada rakan-rakan anda agar mereka juga mendapat manfaat daripada perkongsian ini.

11 LANGKAH MUDAH UNTUK MENGEMASKAN KATIL YANG ANDA TAK BUAT LAGI

1) Alihkan barang-barang selain bantal dan selimut dari katil. Pakaian kotor dimasukkan ke dalam bakul.

2) Lap lampu tidur, lampa bilik dan kapas siling dengan kain mikrofiber.

3) Bersihkan tingkap

4) Kirap cadar

5) Kirap selimut

6) Tepuk bantal

7) Sapu lantai

8) Vakuum karpet

9) Mop lantai

10) Susun kembali bantal dan selimut

11) Nikmati tidur yang nyenyak

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑